📚 Despre filosofia minimalismului: «Micul infinit» si «Arta de a pune lucrurile la locul lor» de Dominique Loreau

După ce am citit «Bucuria de a trai cu mai puțin» de Joshua Becker si «Magia ordinii» de Marie Kondo, două cărți foarte populare despre minimalism (aplicat), cineva mi-a recomandat “Adio, lucruri” de Fumio Sasaki, un tip care trăiește Tokyo, într-o garsoniera de 20 de metri pătrați, mobilată cu un birou, o saltea pliantă și o cutie de lemn.

Am profitat însă de Black Friday și am cumpărat «Micul infinit» și «Arta de a pune lucrurile la locul lor» scrise de Dominique Loreau de la Baroque. O prietenă își făcea de cap pe site-ul lor și mi-a trimis un screenshot cu ce adăugase în coș. Glume de varan de bibliotecă. 🙂  Și nu m-a lăsat inima să o las să treacă singură prin acest moment greu din viața ei.

Eseistă de origine franceză ajunsă în japonia în anii ’70, Dominique Loreau a devenit celebră în 2005 când, observând oboseala celor din jurul ei și dezordinea din viața acestora a scris Arta simplității, o carte sugerează cititorului să-și simplifice viața pentru a o îmbogăți. Nu s-a oprit aici și a mai scris încă 12 cărți, până în 2019.

«Micul infinit»

«Cea mai mare comoară este să poți să fii fericit cu puțin.
Pentru că puținul nu îți va lipsi niciodată.»
Seneca

«Micul infinit» a fost publicată la Paris în 2012, iar ediția în limba română în 2015, de Baroque. Este structurată în 15 capitole desfășurate în 180 de pagini ce conțin scurte povești, sfaturi și citate ușor de parcurs și de înțeles de către oricine. Iar dacă mi s-ar permite o comparație, aș spune că «Micul infinit» este acest iPhone al cărților despre minimalism.

Prin urmare, iată paradoxul micului infinit:

«Nimic peste măsură, iară un ideal pe care cu toții nu-l propunem și nu-l respectăm niciodată»
La Fontaine

Ei bine, da, așa evoluează lumea: să trăiești cu puțin era odinioară o virtute, în timp ce astăzi este un vis al celor bogați. Un fel de diamant care, șlefuit mereu și mereu, își dezvăluie treptat puritatea, strălucirea și raritatea. O reducere care duce la eleganță, la înțelepciune.

Plăcută de la atingere (multe cărți de la Baroque sunt totuși așa) până la citit (deși scris mărunt, fontul și spațierea par ideale), și cu un conținut la fel de plăcut și interesant, ușor de digerat și plin de sfaturi despre cum să-ți simplifici viața, «Micul infinit» este acel gen de carte pe care nu vrei să o lași din mână până nu o termini.

Cei cu adevărat bogați călătoresc la clasa economic

«să trăiești ca un sărac și să gândești ca un bogat»
Andy Warhol (lider al artei pop din ’60)

Cei cu adevărat bogați, care cunosc valoarea banului, nu se înjosesc să facă paradă. Preferă să călătorească la clasa “economic” și să le ofere prietenilor, în momente deosebite, un vin nobil. Pe care îl vor ține minte multă vreme. Banii ar trebui să servească pentru educație, călătorii, experiențe de viață și cât mai puțin posibil pentru acumularea de bunuri materiale.

După cum cred că ne-am dat cu toții seama, «Micul infinit» nu se rezumă neapărat doar la minimalism per se. Merge, prin natura citatelor, ori a poveștilor diverse, și către filosofie, o filosofie de viață conștientă, vie, ce tangentează stoicismul și budismul prin valorile ei simple și simplu comunicate, care ne lasă spațiu nouă, celor de lână noi, dar și ideilor și acțiunilor noastre.

Adevăratele conversații au cam dispărut. Astăzi, în cea mai mare parte a timpului, nu facem altfeceva decât să ne spunem părerea, care, de altfel, nu interesează pe nimeni. Iar liniștea ne sperie tot mai mult și, ca să o alungăm, suntem gata să vorbim fără încetare.

Cât  mai puține cuvinte, cu cât mai multă chibzuință rostite, iară subtilitatea micului infinit; încercați să prețuiți liniștea și să vă găsiți un refugiu spiritual, departe de ignoranță și întristare – spune filosofia zen. Doar astfel vă veți regăsi.

«Arta de a pune lucrurile la locul lor»

Doar făcând ordine ajungi să conștientizezi cum trăiești în realitate. Astfel, înveți să faci diferența între a părea (de exemplu, să ai o locuință ordonată, ca să nu mori de rușine când îți vin musafirii) și a te simți bine.

«Arta de a pune lucrurile la locul lor» a fost publicată tot la Paris, doi ani mai târziu, în 2014, fiind publicată în România de Baroque odată cu «Micul infinit», în 2015. Îmbrățișează aceeași filosofie despre care am vobit mai sus, însă merge puțin și către aplicabilitatea ei în viața noastră de zi cu zi. Nu e doar poezie. 🙂

Cu puțin peste 150 de pagini, cartea ne prezintă filosofia minimalismului în patru capitole – 1. Teoria aranjării, 2. Trierea, 3. Mobilier pentru aranjare, 4. Legea mișcării și legea proximității și 5. Tatonări, ajustări și familie -, folosind diferite povești și citate, dar și tehnici și sfaturi personale ale autoarei.

Pe coperta 4, ca o concluzie finală a cărții, este publicat un citat din Viktor Frankle – «Dacă nu întotdeauna poți să-ți alegi viața, în schimb felul în care o trăiești depinde întotdeauna de tine», care încheie de altfel și prima parte din capitolul 1. Teoria aranjării.

Pentru o aranjare foarte eficientă, care este deopotrivă funcțională și rațională, trebuie să-ți economisești gusturile, timpul și efortul fizic. Pentru asta trebuie să aplici mai multe principii, bazate pe câteva criterii de clasificare:

  • cât de des folosești obiectele respective (criteriul temporal)
  • cât de bine le poți vedea (criteriul vizual)
  • cât de ușor le poți atinge (criteriul tactil)
  • cât de aproape se află de locul unde ai nevoie de ele (legea proximității)
  • unde le poți așeza (mărimea cutiei trebuie să fie potrivită pentru obiectul pe care îl pui în ea)

Nu mai continui pe baza ei deoarece «Micul infinit» și «Arta de a pune lucrurile la locul lor» sunt două cărți pe care vi le recomand la pachet. Ar fi și păcat să nu fie citite una după alta, ambele împărtășind aceeași filosofie, de la modul cum sunt prezentate și structurate informațiile până la abordarea și aplicabilitatea acestora în viață.

Le găsiți pe pagina proiectului Biblioteca alături de cărțile pe care le-am citit în noiembrie 2021, pagină pe care mai puteți găsi și alți autori care v-ar putea inspira în a descoperi și alte lucruri de care este posibil să fiți interesați, prin prisma psihanalizei, filosofiei, ori diverselor mecanisme de dezvoltare personală.

Lectură plăcută!

Author: Costin

Hello! 👋 🇷🇴👤 @costinro on any social media platform // background in digital advertising (agencies) & publishing (TV news, social media & online games).

Lasă un comentariu: